Argentinië

El Chaltén, het alternatief voor Torres del Paine

Torres del Paine schijnt een fantastische bestemming te zijn, maar die blijft voorlopig op mijn bucketlist staan. Welke bestemming ik wél kan afvinken is El Chaltén in Argentijns Patagonië, en dat was een prachtig alternatief voor het prijzige en zeer toeristische Torres del Paine.

Hiken in het schitterende El Chaltén

El Chaltén ligt op ongeveer 3 busuren afstand van El Calafate, wat met trekpleister Perito Moreno voor veel mensen het startpunt is voor Patagonie. Vanaf El Calafate vertrekt heel regelmatig een minibus naar El Chaltén, voor ongeveer 600 pesos per persoon.

Bij aankomst in El Chaltén stopt de bus eerst bij het informatiecentrum. Daar vertelt een van de rangers je wat voor hikes je kunt maken. De tochten variëren van een half uur tot meerdere dagen. Wij maakten er twee.

Patagonië

Laguna de Los Tres / Cerro Fitz Roy.

Een hike van 13 kilometer, waarbij eigenlijk alleen de laatste kilometer loodzwaar is. Het is het echter 100% waard, het eindpunt is werkelijk schitterend. Maar niet alleen het eindpunt is een plaatje, de hele tocht is werkelijk schitterend. Je hebt continu zicht op de besneeuwde bergdorpen en op prachtige blauwe meren. Wij hebben de hike verspreid over twee dagen, waarbij we een nacht hebben gekampeerd op de gratis camping bij Laguna Capri. Deze vind je op ongeveer 6 kilometer op de route. De camping ligt letterlijk naast het water, waardoor je een geweldige rode zonsopgang over de bergen kunt zien door enkel je tentje open te ritsen. Er zijn geen faciliteiten op de camping, maar in El Chalten zelf kun je kampeerspullen huren voor zo’n 600 pesos. En die hoef je dus maar 6 kilometer mee te sjouwen.

travel

Behalve die zonsopgang zit er nog een ander voordeel aan overnachten in het park. Je start op tijd met de rest van de hike, dus je bent rond een uur of tien ’s ochtends al bij het eindpunt. Je bent dan waarschijnlijk de enige. Op de weg naar beneden kwamen wij massa’s mensen tegen die ’s ochtends in het dorp waren begonnen met wandelen. Die waren we dus mooi voor gebleven. Nog een klein tipje: als je denk dat je er bent, loop nog een piepklein stukje door naar de top van de heuvel links. Aanrader!

El Chaltén

Laguna Torre / Cerro Torre

Deze hike is ongeveer 12 kilometer lang en loopt naar Laguna Torre, met daarachter uitzicht op Cerro Torre. Dit meer ken je misschien van de voorkant van de Lonely Planet van Argentinie uit 2012. De tocht zelf vonden wij iets minder indrukwekkend als de hike naar Laguna de Los Tres, maar het einde is minstens net zo mooi. En de tocht is iets minder zwaar als Laguna de Los Tres, dus het is een goede optie als je al wat hikes in de benen hebt! Er ligt geen camping op de route naar Laguna Torre, maar je kunt de hike makkelijk in een dag vanuit het dorp lopen. Een andere optie is nogmaals kamperen op de route van Laguna de Los Tres en bij Camping Poincenot de verbindingsweg nemen in de richting van Laguna Torre.

meer

Zoals gezegd zijn dit slechts twee van de vele hike mogelijkheden die El Chaltén je biedt. Of je nu ook voor deze kiest of voor een van de andere opties, je zult hoe dan ook beloond worden met schitterende uitzichten.

hiking

Nog een aantal tips:

  • Hiken in El Chaltén is gratis, maar verder is het dorp niet goedkoop. Wij sliepen in Hostel Refugio El Chaltén (let op: er is ook een camping El Refugio, dit is niet dezelfde), wat voor een privékamer zo ongeveer de goedkoopste optie is (500 pesos). Ook heeft het hostel een aardige keuken, zodat je je verblijf wat goedkoper kunt maken.

  • Er is maar één ATM in het dorp, en die is vaak leeg. Zorg dus dat je voldoende pesos bij je hebt. Je kunt ook dollars en euro’s wisselen, maar de exchange rate is niet heel goed.

  • In het national park kun je overal uit de meren en rivieren drinken. Geen reden om flessen water mee te nemen dus. Let wel goed op dat je de wateren niet vervuild en neem al je afval weer mee het park uit.

Kijk hier voor meer reisinspiratie over Argentinië!