Al jaren staat Patagonië hoog op mijn bucketlist; bergen, gletsjers ik raak er niet op uitgekeken. Nu ik er geweest ben, kan ik niet anders concluderen dat Patagonië al mijn verwachtingen heeft overtroffen, het is er nog mooier dan ik het me had voorgesteld. Het gebied straalt ook een zekere rust uit waardoor je in ontspannen modus van het natuurschoon kan genieten.

Het Argentijnse Patagonië

Vanuit Buenos Aires vlieg je in ongeveer 3 uur naar el Calafate. Als je landt op het vliegveld van El Calafate en je kijkt door het raam van het vliegtuig, dan lijkt het alsof je naar een schilderij kijkt, je ziet een azuurblauwe meer met besneeuwde bergtoppen die er bovenuit steken. Hoe feller de zon hoe mooier de bergen afsteken tegen het scherp gekleurde water van het meer. Fenomenaal! Welkom in Patagonië.

Gletscher

El Calafate ligt in het zuiden van Argentinië, aan het Argentinomeer en is daarom een uitstekende uitvalbasis om de, in het Nationaal Park Los Glaciares gelegen, Moreno Gletsjer te bezoeken en een Ice River Cruise te maken.

El Calafate is zeer toeristisch maar niet onaangenaam om er te verblijven. Avenida del Libertador is de hoofdstraat, daar vind je veel restaurantjes, souvenirwinkels, supermarkten en autoverhuurbedrijven. Ook heb je hier uitgebreide keuze aan touroperators die excursies aanbieden.

Must see in el Calafate:

  • Laguna Nimez is een natuurreservaat waar je diverse vogels kan zien zoals Flamingo’s en roofvogels die laag boven je hoofd vliegen. Je hebt vanuit hier ook mooi uitzicht op het Argentinomeer. Een entreekaartje kost 100 peso en is 4 dagen geldig. Bezoek het park aan het einde van de dag, met de warme gloed van de ondergaande zon heeft het park iets magisch en maak je de mooiste foto’s. Tegenover Laguna Nimez heb je een leuk restaurantje waar je heerlijk kan lunchen of iets kan drinken na een wandeling.

  • Aan de Avenida del Libertador heb je een informatiecentrum over de Moreno Gletsjer en word je geïnformeerd over de geschiedenis van Francisco Moreno, een Argentijnse ontdekkingsreiziger die dit gebied in de 19de eeuw verkende en het uit handen van Chili wist te houden. Entree is gratis.

patagonia

De krakende blauwe Moreno Gletsjer

In het National Park (NP) Los Glaciares vind je veel verschillende gletsjers, 30% bestaat uit een ijsvlakte. In dit NP kan je de wereldberoemde Moreno Gletsjer bezoeken. Deze gletsjer is bijzonder omdat het ijs wat in de zomer afbreekt er in de winter weer aangroeit. Ook verschuift deze gletsjer dagelijks 1 a 2 meter, hierdoor kunnen grote brokken ijs afbreken en in het Argentinomeer donderen. Dit krakende geluid (wat je op afstand kan horen) is minstens zo imponerend als de 60 meter hoge ijswand van deze gletsjer. Het ijs van deze gletsjer is blauw. Bekijk de Moreno Gletsjer niet alleen vanaf het water, een minitrekking is echt aan te bevelen. Onder begeleiding van een ervaren gids loop je over de gletsjer, een avontuurlijke en onvergetelijke ervaring.

Argentinie

Argentinie patagonie 08

patagonie

Argentina

Gletscher

Ice River Cruise

Minder intensief en avontuurlijk dan de minitrekking, maar wel verzekerd van mooie vergezichten heb je met een Ice River cruise over het Argentinomeer. Vanuit de haven van Punta Bandera vertrekt een catamaran naar het noorden van het Argentinomeer. Het uitzicht is vanaf het eerste moment prachtig. Op een gegeven moment wordt je verrast met reusachtige ijsblokken die in het meer liggen. Sommige ijsblokken zijn net of zelfs groter dan de catamaran. Fantastisch!

Ice River

Andere ijsblokken lijken op kristal en glanzen als de zon erop schijnt. Met de catamaran bezoek je nog een aantal andere gletsjers in het NP. Persoonlijk vond ik het minder leuk dat de toch redelijk grote catamaran gevuld is met toeristen (waar ik er ook een van ben) en dat iedereen aan het dringen is om foto’s te maken.

Tip: ga achterin staan op de catamaran daar is het rustig omdat iedereen aan de voorkant staat, focus je op het landschap, de gletsjers en de ijsblokken in het meer, je vergeet de drukte om je heen en je maakt de mooiste foto’s!

Tips:

  • Ik heb de excursies (Moreno Gletsjer, Mini Trekking en Ice River Cruise) gereserveerd bij Criollos. Zeer goed georganiseerd en zij hebben zowel Spaans- als Engelstalige tourleiders. Als je in het hoogseizoen reist, reserveer ruim van te voren een huurauto. Het komt regelmatig voor dat de verhuurbedrijven geen auto’s meer beschikbaar hebben. Ook is het niet ongebruikelijk dat er in Argentijns Patagonie geen benzine verkrijgbaar is. Als je vanuit El Calafate naar Torres del Paine NP (Chili) wil rijden dan red je het met een volle tank naar Puerto Natalis (stad in Chili) waar getankt kan worden. Vraag dus altijd of de huurauto een volle tank heeft en neem geen risico om met een halve tank te rijden want de benzinestations zijn schaars. Het loont de moeite om bij elke benzinestation die je tegenkomt te vragen of er benzine is. Op goed geluk!

  • Zorg voor voldoende peso’s als je naar El Calafate vertrekt, je hebt daar een aantal wisselkantoren (met een ongunstige koers) en soms heb je de pech dat de pinautomaten (vooral) in het weekend leeg zijn.

  • Een entreekaartje voor het NP kost 260 peso en is 1 dag geldig.

  • Leuk en knus verblijfadres is Hosteria-Lodge Cauguenes de Nimez, op korte loopafstand van Laguna Nimez en 10 minuten lopen van Avenida del Libertador. Vanuit dit hotel heb je uitzicht op het Argentinomeer en het hotel schenkt dagelijks tussen 17.00-19.00 uur thee met versgebakken muffins. Heerlijk als je terugkomt van een excursie en of wandeling.

Patagonia