Argentinië

6 tips om Buenos Aires als een echte Porteño te ervaren

Als impulsief handelende reiziger herken je dit vast wel: je krijgt de kriebels, boekt een ticket en voor je het weet ben je er. Dit keer bracht het reizigerslot mij naar de grote metropool Buenos Aires. De Argentijnse hoofdstad die drie miljoen inwoners telt, verschillende wijken met een eigen karakter heeft en één en al cultuur uitademt – waar begin je?

Buenos Aires: de stad die nooit slaapt

Nadat ik mijn tas van de bagageband had gegrist, pakte ik de Tienda Leon bus richting centrum en ondanks het late uur spatte de levendigheid op straat er aan alle kanten vanaf. En daar houd ik van! Iets minder dol ben ik op hostels (maar dat ligt aan mij) en nadat ik dit vertelde aan receptionist Luciano, kreeg ik het telefoonnummer van zijn vriend Bruno die nog een kamertje verhuurde. De geplande week die ik er zou blijven liep uit in een jarenplan. Natuurlijk is dat niet voor iedereen weggelegd, vandaar mijn 6 tips om deze waanzinnige stad in een korte(re) tijd optimaal te ervaren!

1: Lokale cultuur

Buenos Aires was eens een dodgy smokkelhaven voor piraten en groeide uit tot een van de tien welvarendste steden ter wereld. De verscheidene immigratiegolven brachten hun eigen tradities mee en creërden zo een unieke identiteit, wat bekend staat als ‘la Cultura Porteña’. Qua toeristische trekpleisters heeft B.A. ontzettend veel te bieden, maar mijn eerste tip is om je onder te dompelen in de lokale cultuur van de Porteños (zoals de Argentijnen zichzelf in de hoofdstad noemen). Er is altijd veel te doen, dus check op voorhand deze uit-agenda.

Buenos Aires

2: Tango

Passie, melancholie en traditie. Al vanaf het eind van de 19e eeuw bezoeken de Porteños danszaaltjes (oftewel de milonga’s), cafés, bordelen of bepaalde pleintjes in de stad om daar met elkaar de tango te dansen. Nog steeds speelt deze dans een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Porteños. Tip: mijd de grote en toeristische shows en bezoek juist de kleine. Mijn favoriet is het kleine zaaltje achterin het uit 1858 stammende Cafe Tortoni, waar zich elke avond een intieme en melancholische tangoshow afspeelt (wel reserveren). Wil je graag zelf een danspasje wagen, dan is La Catedral een superoptie; een mooie oude tangoschuur met livemuziek en de mogelijkheid tot het volgen van een tangoles.

dansen

3: Klassiekers

Natuurlijk mogen de klassieke highlights tijdens een bezoek aan B.A. niet ontbreken en alles wat je daarvoor nodig hebt zijn: een goede plattegrond, metrokaart en ingelopen sneakers. Indrukwekkend is het operagebouw van Colon; de begraafpaats van Recoleta; la Casa Rosada (het roze paleis met het beroemde balkonnetje vanwaar Evita Peron het volk toesprak); de Plaza de Mayo (waar enkele dwaze moeders -inmiddels oma’s- elke donderdagmiddag om 16:00 bijeenkomen); El Ateneo (een oud theater en nu een spectaculaire boekenwinkel); de obelisk op de Avenida 9 de julio (de breedste straat ter wereld) en natuurlijk de wijk La Boca met het voetbalstadium van Boca Juniors en het gekleurde straatje El Caminito.

begraafplaats

4: Fietstour

Heb je nou niet veel tijd of zin om de klassiekers op eigen houtje te bezoeken, dan raad ik je de fietstour van Bike tours aan. Fietsen door een vreemde stad is leuk en erg praktisch wanneer de afstanden te groot zijn om te bewandelen. Als je daarbij ook nog lokale gids Alex treft, dan ben je aan het einde van de rit werkelijk in een klap op de hoogte van alle ins & outs.

tour

5: Markten

Als je van markten houdt, dan moet je zeker in het weekend naar de ‘Feria de Artesanias’ gaan (Plaza Francia, Recoleta). Hier kom je allerlei handgemaakte producten tegen van zilver, leer, potterie én yerba mate bekers. Want je zal je vast gaan afvragen waarom iedereen uit een kalebasbeker met een metalenrietje sipt en deze vervolgens doorgeeft aan de rest van zijn gezelschap. Op deze markt vind je mooie exemplaren en de verkopers willen je vast wel een beetje van de inhoud –een bittere kruidenthee- laten proeven. Het gezamenlijk drinken van een mate staat symbool voor gastvrijheid en komt met vele etiquette (dus niet erin gaan roeren!). Ook vindt elke zondag de antiekmarkt van San Telmo plaats. Het begint allemaal bij een zijstraat van de Plaza de Mayo genaamd Defensa en loopt helemaal door tot de Plaza Dorrego. Hier kom je ongetwijfeld veel antiquiteiten, galerijtjes, speciale winkeltjes én dansende tangoparen tegen.

kopen

6: La dieta Porteña

Een absolute insight in ‘la Cultura Porteña’ krijg je wanneer je een dag wijdt aan de lokale eetgewoonten. Het enige wat je hoeft te doen is de menigte te volgen naar de populaire eetplekken. Begin je dag met een espresso en een media luna (zoet croissantje) en wanneer de stevige trek toeslaat bemachtig dan een plastic stoeltje in een drukbezochte pizzeria en bestel empanadas; dit zijn gevulde pasteitjes. Tip: La Americana, Avenida Callao 83 & Avenida Corrientes 1383. Om daarna de zoete trek te stillen is de alfajor met dulce de leche uitgevonden; een soort sandwichkoekje gevuld met karamel. ’s Avonds laat komt de ware aard van de Porteño naar boven en wordt het duidelijk waar de reputatie van de stad die nooit slaapt vandaan komt. Rond een uurtje of elf lopen de meeste restaurants vol en geniet de Porteño van zijn parillada (barbecue met verschillende soorten vlees) en een tinto (rode wijn). Daarna even uitbuiken, een biertje in een gezellige bar drinken en rond een uurtje of 2 richting de club!

culinair

Buen Provecho (smakelijk eten) en veel plezier in deze bruisende hoofdstad! Wil je weten wat Argentinië nog meer te bieden heeft? Lees dan binnenkort mijn favoriete Must Sees!

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Argentinië!