Vervoer op reis

Reizen doen we doorgaans omdat we de wereld willen verkennen, nieuwe culturen willen ervaren en ander eten willen proeven. We zoeken onze grenzen op, gaan even buiten onze comfortzone en kiezen voor actie en avontuur. Een van de dingen die voor mij ook echt bij reizen hoort, is het uitproberen van verschillende vervoersmiddelen. In Nederland pak ik de fiets, neem ik ook vaak de trein of soms zit ik in een auto. Maar in het buitenland bevind ik me ineens in de vreemdste en interessantste vervoersmiddelen! Ik neem je even mee langs een kleine opsomming.

Vervoer op reis – van tuktuk tot oldtimer en kameel

Vervoer #1 In een felgekleurde oldtimer in Cuba
Het iconische beeld van Cuba en je vindt ze op elke straathoek: mooie klassieke auto’s. Voor de Cubanen is het hebben van zo’n auto pure noodzaak, omdat er sinds de jaren ’50 bijna geen auto’s meer geïmporteerd zijn; vandaar dat ze nog steeds in hun oude brik rondrijden. Maar wat zijn ze mooi! Ze worden vol liefde opgepoetst, er wordt voor de zoveelste keer aan gesleuteld en bij gebrek aan ramen kun je met je arm uit het raam rond touren. Maak in Havana zeker een stadsrondrit in een van de oldtimertaxi’s; voor mij een ultiem bucketlist-moment.

vervoer cuba

Vervoer #2 In de bullettrain in China
Wie een beetje economisch door China wil reizen, ontkomt niet aan een rit met de trein. Gelukkig rijden ze op bijna alle mogelijke trajecten en zijn ze niet duur. Veel trajecten kun je ’s nachts afleggen, waardoor je ook nog eens een overnachting uitspaart. Je kunt kiezen uit softsleeper en hardsleeper – wat overigens dan weer niks te maken heeft met de hardheid van je bedje – en wie hardsleeper kiest, bespaart nog wat yuan. Buiten de nachttreinen zijn er ook een aantal kortere trajecten die je overdag kunt afleggen en dan raad ik je aan: kies voor de supersnelle bullettrain. Deze hypermoderne hogesnelheidstrein rijdt bijvoorbeeld tussen Beijing en Shanghai en in 5,5 uur leg je 1300 kilometer af. Wow, dat is gemiddeld bijna 250 kilometer per uur!

vervoer china

Vervoer #3 Op een hobbelende kameel in Marokko
Niet zo snel als de bullettrain in China maar wel net zo memorabel: mijn rit per kameel door de woestijn in Marokko. Ik wilde altijd al een keer de machtige zandduinen van de Sahara zien en per kameel leek me de perfecte manier om dit te doen. Vanuit het plaatsje Merzouga aan de rand van de zandzee beklommen we onze kamelen; niet al te comfortabel in het begin maar na een tijdje begint het te wennen, deinend op het sjokkende ritme van het beest. Na zo’n 2 uur – en dat is genoeg hoor, geloof mij – kwamen we aan bij ons kampement voor de nacht. Simpele tenten, een kampvuur in het midden en de kamelenjongens die ’s avonds een lekkere maaltijd voor ons kookten met wat muzikale begeleiding erbij…

vervoer marokko

Vervoer #4 In een overlandtruck op safari in Zuid-Afrika
Wie naar Zuid-Afrika gaat, heeft waarschijnlijk het maken van een safari hoog op zijn wensenlijstje staan. En terecht, want niks is zo gaaf als speurend over de savanne rijden, op zoek naar olifanten, leeuwen en neushoorns. Wie niet met z’n eigen huurauto door Zuid-Afrika rijdt, zal zich voor een safari moeten aansluiten bij een excursie. Maar daar is niks mis mee; ik heb hele gave herinneringen aan mijn safariavontuur! In een grote overlandtruck rijd je met een internationaal gezelschap door de bush, op zoek naar wildlife. Na de gamedrives zet je samen het kamp voor de nacht op. Lekker ‘braaien’ (bbq-en), biertje rondom het kampvuur en dat onder een immense sterrenhemel.

vervoer zuid afrika

Vervoer #5 In een toeterende tuktuk in Thailand
Een typisch Thais vervoersmiddel is de tuktuk: een klein gemotoriseerd karretje op drie wielen, vaak bont geschilderd en versierd, dat al toeterend en manoeuvrerend door het drukke verkeer zoeft. Een must-do in Thailand wat mij betreft! Vaak is het ook de snelste manier om je door het stadsverkeer van bijvoorbeeld Bangkok of Chiang Mai te bewegen; een taxi komt klem te zetten in een verkeersopstopping, maar een tuktuk sjeest zo overal tussendoor. Zorg wel dat je van tevoren een goede prijs afspreekt voor je ritje, anders wordt je aan het eind verrast door een hoge rekening. En pas op met ritjes die wel érg goedkoop lijken; meestal betekent dit dat je onderweg eerst nog bij drie verschillende winkels stopt, waar de chauffeur commissie ontvangt als jij wat koopt.

vervoer thailand

Vervoer #6 Per boot eilandhoppen in Indonesië
Indonesië bestaat uit ongeveer 14.000 eilanden, waarvan er zo’n 7.000 bewoond zijn. Wie een reis naar Indonesië maakt, zal bijna altijd meer dan één eiland bezoeken. Zelf als je alleen naar Bali gaat, hop je vaak toch nog even naar de bountystranden op de eilanden Nusa Lembongan of de Gili’s voor de kust van Lombok. Het eerste vervoersmiddel wat mij dan ook te binnen schiet als ik aan mijn Indonesië-reis denk, is de boot. Van de snelle ferry tussen Bali en de Gili’s, tot de mooie houten traditionele boot met zijliggers waarmee ik dolfijnen ging spotten in Lovina. Ook gaaf: ga op meerdaagse expeditie per boot, waarbij je het eiland Komodo met zijn beroemde Komodovaranen kunt bezoeken. ’s Nachts leg je aan in een verborgen baai en val je in slaap op de deining van de zee.

vervoer indonesie

Bovenstaande ervaringen zijn afkomstig van Edith Huntink van Travel Smart. Travel Smart is een reisorganisatie van reizigers voor reizigers, die de weg weet in de wereld; van een foodsafari per brommer in Indonesië tot een kampeersafari in het Krugerpark. Door slimme keuzes wordt je reis betaalbaar én leuk. Wij maken de route, jij kiest hoe je het wilt beleven.