Digital Nomad – lifestyle

Als Digital Nomad sta je nooit stil. Je bent continue in ontwikkeling. Zowel op werkgebied als in je persoonlijke leven. Elke dag maak jij namelijk je eigen keuzes: welke opdracht je wel aanpakt en welke niet. Of je meer of juist minder tijd aan werk besteed. Of je tussen de middag in de zon of in de sneeuw een wandeling maakt. Van geleefd worden naar leven. Jíj bent de baas.

Persoonlijke groei naar een gelukkiger leven

Wat is een Digital Nomad?
Heb je nog nooit van een Digital Nomad gehoord? Op Wikipedia wordt een Digitale Nomade als volgt omschreven: “Digitale nomaden zijn personen die het internet gebruiken om hun werk locatieonafhankelijk uit te voeren. Tegelijkertijd leven ze een “nomadisch” bestaan door veel te reizen en op die manier optimaal gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld verdienen.”. Oftewel freelancers die online werken vanuit elke locatie waar snel en betrouwbaar internet voorhanden is. En waar is dat niet tegenwoordig? Werken vanuit een co-werkplek in Berlijn gaat net zo goed als werken vanuit je eigen huis. En wanneer je met je opdrachtgevers niet gebonden bent aan Nederlandse werktijden wordt het nóg mooier. Want werken vanuit een koffietentje in New York of vanuit een hangmat op Bonaire gaat exact net zo makkelijk. En dan ziet je avond er nét even anders uit. Niet na een lange file aan de boerenkool maar gezellig uit voor Hot Curry met je collega-Digital Nomads. Die ontmoet je gemakkelijk op de Nomad List, een site vol actuele informatie over de beste werkplekken ter wereld.

Eigen baas en persoonlijke groei
We leggen steeds meer nadruk op een leuker leven. In plaats van dat onze wereld draait om werk en bezit, willen we liever dat onze wereld draait om vrije tijd en geluk. Een fantastische site op dat gebied is die van So Chicken. Je vindt er meerdere artikelen die betrekking hebben op persoonlijke groei. In één van deze artikelen staat deze treffende omschrijving: “Persoonlijke groei is het toewerken naar een versie van jezelf waar je het helemaal mee eens bent…Je past je gedrag, je houding, je gewoontes en je kijk op het leven aan op een manier die jij prettig vindt” Dat gaat minder snel als je 38 uur in de week voor een baas werkt. Waar je zijn taal spreekt, zijn kleding draagt en waar je omgaat met collega’s waar je soms eigenlijk helemaal niets mee hebt. Als je voor jezelf werkt heb je meer vrijheid je eigen keuzes te maken. Je kiest zelf je gewoontes. Zoals hoeveel uur je achter elkaar werkt. Je voelt zelf het beste aan wanneer het goed is om even te stoppen om je hoofd even rust te gunnen. Of wanneer je langer doorwerkt omdat je in een super productieve flow zit. Ook je gedrag bepaal je zelf. Een baas kan vaak van je verwachten dat je in bepaalde situaties om de waarheid heen draait. Omdat de waarheid wel eens ‘economisch onverstandig’ kan zijn. Maar van binnen voel je je daar niet goed bij. Als je eigen baas bent kun je altijd zelf bepalen wat je wel of niet zegt. Als iets achteraf niet goed voelt doe je het de volgende keer anders. En zo gedraag je je meer en meer zoals je je wilt gedragen en zul je je steeds beter voelen over jezelf. Dat is persoonlijke groei.

Reizen en persoonlijke groei
“Ik ga op reis om mezelf te ontdekken” ; hoe vaak hoor of lees je dat niet? Het is natuurlijk ook zo. Op reis ben je helemaal op jezelf aangewezen. Je moet zelf opletten, zelf nadenken, zelf beslissingen maken. Elke verkeerde keuze zal een wijze les zijn. Alle juiste beslissingen vervullen je met een goed en trots gevoel. Je komt dichterbij jezelf, en dat geeft kracht. Al door de eeuwen heen wordt reizen gezien als het nemen van levenslessen. De bekende uitspraken van vooraanstaande figuren zijn dan ook niet van de lucht. Zo zei Confusius al: “Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen.” En wat dacht je van deze mooie quote van Mark Twain: “Reizen is fataal voor vooroordelen, betweterigheid en kleingeestigheid.” Hoewel de meeste mensen het daar helemaal mee eens zijn, is de stap om zelf op pad te gaan toch vaak groot. Velen vinden het toch een beetje eng en spannend. Daar heeft de schrijver van de Alchemist, Paulo Coelho, het volgende over gezegd: “Als je denkt dat avontuur gevaarlijk is, bedenk dan dat routine fataal is.” Voel je dat het tijd wordt om eens een stap buiten het gareel te zetten? Eindelijk die rugzak om te doen en Australië, en vooral jezelf, te gaan ontdekken? Alleen wel even kijken hoe je dat geregeld krijgt met 25 vrije dagen per jaar……

Als Digital Nomad doe je het gewoon
Als Digital Nomad zijnde heb je geen zorgen of je wel of niet een baan zult vinden op de plek waar je naar toe wilt. Geen ellende meer met ingewikkelde wet- en regelgeving van andere landen. Niet meer weken of maanden wachten tot je de juiste papieren in handen hebt om te mogen werken. Wil je een half jaar lang het leven proeven in Hong Kong? Dan doe je dat. Wil je overwinteren in Andalusië? Dan pak je je laptop en je gaat. En kom je na drie weken tot de conclusie dat dat idyllische dorpje in de Alpen toch een beetje te afgelegen is voor jou? Dan neem je gewoon de eerstvolgende trein richting de Cote d’Azur….

Deze gastblog is geschreven door SEO Specialist en Travel Addict Romano Groenewoud van Seogeek.