Uluru, rode reus van de Outback

In het centrum van de Australische outback lijkt Uluru als een rode reus op je te liggen wachten. Uluru, ook wel bekend onder de naam Ayers Rock, behoort tot de meest bezochte iconen van Australië.

Slapen aan de voet van Uluru

[divider type=”white”]

Wij boekten een driedaagse camping groepstour, waar geen tent aan te pas zou komen. Slapen doe je namelijk in een “swag”, een slaapzak met daar omheen een tentzeil ter bescherming tegen de koude grond en eventueel bezoek van krabbelende beestjes. Comfortabel is het niet, maar op deze manier is het, in combinatie met het zelf koken en het niet hebben van een toilet, best een avontuurlijk idee.

[two_first]
Uluru bus weg
[/two_first][two_second]
Uluru bord wanderroute
[/two_second]

Al rijdende over State Route 4 doemt Uluru langzaam voor ons op. Bijna 470 kilometer hebben we er na onze start in Alice Springs opzitten. Geduld is een schone zaak, want het duurt nog een poos voordat we na het opvangen van de eerste glimp op bestemming aankomen. Eenmaal aangekomen wordt pas echt duidelijk hoe kolossaal de rotsformatie is. Dat de Aborigines Uluru sinds eeuwen als een religieuze plek beschouwen is niet moeilijk voor te stellen. De prachtige meer dan 20.000 jaar oude rotstekeningen onderstrepen de grote betekenis voor de Aborigines nog maar eens te meer.

[two_first]
Uluru parkeerplaats
[/two_first][two_second]
Uluru muurtekeningen
[/two_second]

Om de immense rots is een wandelroute met een lengte van bijna 10 kilometer uitgezet. Een gids is niet nodig, want je kan alleen maar om de altijd aan je rechter zijde blijvende rots heen lopen. “Idiot proof” zou je zeggen, maar nee.. Enkele deelnemers van onze groep wisten dusdanig te verdwalen, dat onze gids ze na zonsondergang bij het rangerscentrum moest ophalen. Hierdoor hebben zij niet van het prachtige uitzicht op Uluru tijdens de zonsondergang kunnen genieten en is de groep pas weer compleet bij de campeerplek in de bush.

[two_first]
Uluru rotsen
[/two_first][two_second]
Uluru zijde
[/two_second]

De tweede dag rijden we in de vroege morgen naar een geliefd uitzichtpunt, om Uluru onder genot van een ontbijtje in vol ornaat tijdens de zonsopgang te kunnen bewonderen. Wij doen dit niet alleen, want buiten ons zijn er nog enkele honderden toeristen die een glimp van de beroemde rode reus van Down Under willen opvangen. De drukte is begrijpelijk en kan de pret niet drukken. Het is best amusant om te zien hoe men zich verdringt om zon’n gigantisch iets te kunnen zien vanaf dezelfde plek.. Er bestaat de mogelijkheid om Uluru te beklimmen, om zo van het prachtige uitzicht te genieten. De optie om de rots te beklimmen hebben wij uit respect voor de Aborigines en hun cultuur niet gelicht.

[two_first]
Uluru sunrise
[/two_first][two_second]
Uluru toeristenmassa
[/two_second]

Een bezoek aan Uluru hoort er volgens ons tijdens een reis door Australië gewoon bij. Een bezoek aan Uluru is het makkelijkst te boeken vanuit Alice Springs, waar je bij tal van reisbureaus en guesthouses diverse tours kunt boeken. Je kunt een basic tour als wij deden boeken, maar je hebt ook de mogelijkheid om het nationaal park op een zeer luxe manier te boeken. Onze driedaagse tour boekten we bij Mulga’s Adventures, waarin een bezoek aan Kings Canyon en Kata Tjuta (Olga’s) ook was inbegrepen.